Najnovije vesti

Održan EFQM Forum u Beču,
2018 - Simfonija poslovne izvrsnosti

U organizaciji EFQM (Evropske fondacije za menadžment kvalitetom - European Foundation for Quality Management) 18.-19. oktobra 2018. godine je održan EFQM Forum – Simfonija izvrsnosti.

Mesto održavanja foruma: Hofburg palata, Beč, Austrija.

EFQM Forum je bio mesto za učenje od najeminentnijih eksperata i izvrsnih organizacija.

Promovisane su firme koje su ove godine dobile prestižne nagrade na polju poslovne izvrsnosti:

1. Infineon Technologies Austria AG. - EFQM nagradu izvrsnosti (the EFQM Excellence Award)
2. Dubai Police – Ujedinjeni Arapski Emirati
3. Sakarya University – Turska
4. VAMED-KMB – Austrija
5. Tarsus Municipality – Turska
6. HLA Hospital Universitario Moncloa
7. Mini Assembly, Plant Oxford – Velika Britanije
8. Yangtze optical fibre and cable joint stock limited company (YOFC) – Kina

Direktori ovih firmi su pojedinačno izneli svoja dragocena iskustva o putu ka poslovnoj izvrsnosti i dobijenim nagradama.

Forumu je prisustvovalo više od 400 učesnika.

Više informacija o ovom događaju možete pronači ovde.

 • , , , , , , , , , ,

Održan Prvi EFQM seminar u Srbiji
“Razjašnjenje puta ka poslovnoj izvrsnosti – EFQM model”

Prvi zvanični EFQM seminar NPO partnera iz Srbije, Udruženja SRMEK, na temu "Razjašnjenje puta ka poslovnoj izvrsnosti – EFQM model" realizovan je 05-06.10.2018. godine, u prostorijama "Udruženje Milutin Milanković" u Beogradu.

Predavač je bio iskusni, istaknuti stručnjak, dr Nenad Savič, iz Slovenije, EFQM ambassador, EFQM Assessor Trainer.

Poslovna izvrsnost predstavlja put koji vodi organizacije u savremenim uslovima poslovanja, da na adekvatan način odgovore na zahteve potrošača i drugih interesnih grupa. To je istovremeno i model poslovanja najboljih organizacija na početku ovog milenijuma. Organizacije, lideri kvaliteta na svetskom tržištu, se prepoznaju po razvoju i konzistentnoj primeni modela izvrsnosti na bazi menadžmenta ukupnim kvalitetom, kao podloge za ostvarivanje i unapređenje tog liderstva.

Današnje vreme karakteriše globalno tržište gde se organizacije svakodnevno suočavaju sa novim zahtevima kupaca. Dostizanje višeg nivoa kvaliteta proizvoda i njihova brža isporuka podrazumeva da rukovodstvo identifikuje i prevaziđe razna ograničenja sa kojima se susreću u poslovanju. Prevazilaženje ovih ograničenja zahteva kontinuirano unapređenje poslovanja, čiji je neposredni cilj povećanje nivoa kvaliteta proizvoda ili usluga, a krajnji cilj je dostizanje konkurentske prednosti i obezbeđenje rasta preduzeća. Neophodno je balansirati zadovoljstva svih zainteresovanih strana, uz povezanost planova preduzeća sa ključnim procesima koji donose dodatnu vrednost. Nove tehnologije i njihova primena omogućavaju brze promene parametara proizvoda, koji dalje omogućavaju uspeh na tržištu, dok novi modeli poslovanja teže ka izvrsnosti, kao modelu kompanije budućnosti.

Seminar je osmišljen kao obuka kroz 8 praktičnih koraka, koji omogućavaju razvoj menadžera koji razumeju i oblikuju uspešan put ka poslovnoj izvrsnosti. Seminar je izveden putem prezentacija, praktičnih i interaktivnih vežbi sa učesnicima.

Samoocenjivanje izvrsnosti je jedan od značajnih koraka koji je usvojen na ovom seminaru, gde su predstavljeni jednostavniji i složeniji načini samoocenjivanja. Rezultati samoocenjivanja daju osnovu za preduzimanje koraka ka poslovnoj izvrsnosti.

Svrha seminara je: razumevanje šta je izvrsnost i kako se ona razvija, izgradnja puta na ličnom i operativnom iskustvu, razumevanje vrednosti i postojeće opcije za izvođenje efikasnog samoocenjivanja, razumevanje kako planirati, kako dati prioritete i upravljati poboljšanjima i započeti aktivnosti, podrška liderima na putu ka izvrsnosti.

Na osnovu sprovedene evaluacije seminara možemo reći da su učesnici jako zadovoljni dobijenim znanjima iz oblasti upravljanja kvalitetom, konkretnim primerima iz prakse, koji će im jako koristiti u svakodnevnom radu, u unapređenju kvaliteta, produktivnosti i konkurentnosti.

Učesnici su naveli da im je seminar pravi podsticaj za dalji rad na putu ka poslovnoj izvrsnosti.

Obuci je prisustvovalo 20 učesnika iz 9 organizacija.

 • , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Poseta predstavnika EFQM Srbiji

Gospodin Gianluca Mule, izvršni direktor EFQM (Evropske fondacije za menadžment kvalitetom - European Foundation for Quality Management) je 24.09.2018. godine posetio Beograd radi upoznavanja sa stanjem u privredi i nadležnim institucijama Republike Srbije za efektivnu primenu EFQM modela poslovne izvrsnosti.

Najavljeni plan posete je obuhvatao.

- Razgovor sa predstavnicima Udruženja SRMEK
- Razgovor sa predstavnicima Vlade Republike Srbije
- Razgovor sa predstavnicima Privredne komore Srbije
- Konferencija za štampu
- Zaključci

Predsednik Udruženja SRMEK, Dr Jovo Lojanica sa saradnicima je predstavio plan aktivnosti obuke za 2018. godinu. Prvi zakazani seminar će se održati 5-6. oktobra 2018. godine u Beogradu. Predavači za seminare će biti iskusni istaknuti stručnjaci iz Evropske Unije koji imaju odgovarajuće licence.
Komunicirani predstavnici Vlade Republike Srbije nisu bili raspoloživi toga dana, te nije došlo do susreta.

Predstavnici Privredne komore Srbije, gospodin Miroslav Miletić, savetnik predsednika i Milena Milisavljević, samostalni savetnik u Centru za kvalitet i društvenu odgovornost, održali su sastanak i zajednički je razmatrano stanje u ovoj oblasti u privredi Srbije. Predstavnici privredne komore su iskazali punu posvećenost primeni EFQM modela poslovne izvrsnosti, izrazili zahvalnost za posetu i izneli očekivanja da EFQM centrala pomogne i uputi nas na ka primeni najbolje prakse u privredama sličnim Srbiji.

Poseta je završena konferencijom za novinare u Medija Centru Beograd. Tom prilikom gospodin Gianluca Mule i Dr Jovo Lojanica izneli su rezultate posete i ukazali na primere dobre prakse sličnih zemalja.

U izveštaju koji je upućen predsedniku Vlade, predsedniku PKS i predsedniku SRMEK ukazano je na nadležnost i odgovornost Vlade, PKS i Udruženja SRMEK, na metodologiju rada, načine sprovođenja i praćenja svih aktivnosti.
EFQM je posvećen da pruža svu potrebnu pomoć Republici Srbiji kako da nadoknadi propušteno vreme i unapredi kvalitet, produktivnost i konkurentnost uopšte kroz primenu EFQM modela poslovne izvrsnosti.

 • , , , , , , , ,

MEMORANDUMI O RAZUMEVANJU

Udruženje SRMEK je potpisalo Memorandum o razumevanju sa Slovenačkim udruženjem za kvalitet (SZKO) i udruženjem iz Rumunije Association Team4Excellence.


Održani skupovi u organizaciji EOQ i EFQM

U organizaciji Evropske organizacije za kvalitet (European Organization for Quality - EOQ) održan je 62 kongres kvaliteta (European Quality Congress)

Datum: 21-22 jun 2018. godine

Mesto: Pariz, Francuska

Više informacija na: http://qualitycongress2018.com/en/home


Sastanak EFQM evropskih partnera - Ljubljana, 17-18 maj 2018. godine

 • , , , , , , , ,

Udruženje za menadžment kvalitetom i poslovnu izvrsnost Srbije (SRMEK) - članica Evropske organizacije za kvalitet (EOQ)


Dana 27.02.2018. godine Udruženje za menadžment kvalitetom i poslovnu izvrsnost Srbije (SRMEK) je dobilo zvaničnu potvrdu da je primljeno za punopravnu pridruženu članicu Evropske organizacije za kvalitet (European Organization for Quality - EOQ).

Member Certificate SRMEK Partner

Representative agreement between EFQM and SRMEK

Važna znanja o standardima kvaliteta

U februarskom broju renomiranog časopisa Ekonometar objavljen je intervju sa gospodinom Jovom Lojanicom, predsednikom udruženja za menadžment kvalitetom i poslovnu izvrsnost Srbije - SRMEK. U nastavku vesti objavljujemo intervju u celosti.

Srpsko udruženje menadžera kvalitetom - član Evropske fondacije

Udruženje za menadžment kvalitetom i poslovnu izvrsnost Srbije (SRMEK) postalo je članica Evropske fondacije za menadžment kvalitetom (EFQM), čime domaće firme, institucije i pojedinci dobijaju pristup znanju najboljih menadžera na svetu.

„Privredna komora Srbije pružila je punu podršku Udruženju u nastojanju da postane punopravni član EFQM. Nakon zajednički organizovanog skupa, usledio je prijem Udruženja u ovu Fondaciju 19. decembra, što može da pomogne privredi Srbije“, istakao je Miroslav Miletić, savetnik predsednika PKS.

„Naš naziv je već upisan na jedinstveni spisak zvaničnih članica na sajtu Evropske fondacije i dobili smo pravo da koristimo njihov logo. Ovo je jedna naša velika radna pobeda, i za nas i za Srbiju, i zbog toga svi treba da osećamo ponos. Uz pametan pristup, članstvo u Evropskoj fondaciji može mnogo da pomogne privredi Srbije“, kaže Jovo Lojanica, predsednik SRMEK.

Prema rečima Lojanice, potpuni uspeh u menadžmentu kvalitetom može se postići samo uz saradnju i planiranje sa državnim organima, PKS i drugim institucijama.

U planovima za 2018. godinu SRMEK u fokusu ima školovanje prvih ocenjivača, uključenja naprednijih firmi u ciklus ocenjivanja za Evropsku nagradu za poslovnu izvrsnost, smeštaj i kapacitet Udruženja SRMEK kao reprezentativnog organa Srbije, članstvo u Udruženju i određivanje nivoa sadašnjeg menadžmenta kvalitetom u privredi Srbije u odnosu na okruženje.

Povodom 20 godina postojanja udruženja, početkom decembra 2017. godine, u Privrednoj komori Srbije održan je stručni skup „Predstavljanje komunikacije i realizacije programa rada EOQ i EFQM i njihova primena u Republici Srbiji“, kojem je prisustvovalo 60 kompanija i institucija sa 110 predstavnika, predstavljeni su programi EOQ i EFQM i dodeljene povelje pojedincima zaslužnim za doslednost u održanju i promovisanju kvaliteta.

Vest o prijemu objavljena je i na:

 1. sajtu Privredne komore Srbije
 2. https://www.vesti-online.com/Vesti/Ekonomija/680621/Srpsko-udruzenje-men...
 3. https://naslovi.net/2017-12-27/ekapija/srpsko-udruzenje-menadzera-kvalit...
 4. https://www.instore.rs/newsarticle/newsarticle/Srpsko-Udruzenje-menadzer...
 5. https://www.kvalitet.org.rs/ostalo/6317-udruzenje-srmek-clan-efqm
 6. http://time.rs/c/a0bcff07bb/srpsko-udruzenje-menadzera-kvalitetom-postal...
 7. http://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/i-u-srbiji-menadzment-kvalit...
 8. http://serbiaworld.info/i-u-srbiji-menadzment-kvalitetom-po-evropskim-st...

Dodela POVELJA povodom 20 godina postojanja

Udruženje za menadžment kvalitetom i poslovnu izvrsnost Srbije - SRMEK, povodom 20-te godišnjice svog postojanja, a

za izuzetnu ličnu posvećenost kvalitetu, vizionarstvo u primeni međunarodnih standarda rukovođenja i liderstvo u svojoj firmi, svojoj branši u Republici Srbiji, dodelilo je

POVELJU

sledećim istaknutim pojedincima:

  1. Slađanu Disiću, generalnom direktoru - SIMPO AD, Vranje
   Hristivoju Miloševiću, predsedniku kompanije - AD ALEVA, Novi Kneževac
   Mirjani Sovilj, direktoru - Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, Beograd
   Aleksandru Starincu, direktoru - Armature AD, Aleksandrovac
   Tigrinu Kačaru, direktoru - STIG-a, Novi Pazar
  • , , , , , , , , , , ,

  Realizacija programa rada EOQ i EFQM i njihova primena u Republici Srbiji

  Dana 01.decembra 2017.godine u prostorijama Privredne komore Srbije održan je seminar / konferencija „Realizacija programa rada EOQ i EFQM i njihova primena u Republici Srbiji“.
  Seminaru je prisustvovalo 110 učesnika iz 60 kompanija iz Srbije, predstavnici Privredne komore Srbije, predstavnici državnih organa i profesionalci iz oblasti kvaliteta.

  • , , , , , , , , , , , , , , ,

  61. EOQ KONGRES, 11-12.10.2017. godine, Bled, Slovenija

  61. EOQ Kongres kvaliteta (EOQ Quality Congress) održao se u vremenskom periodu od 11 do 12 oktobra 2017. godine, na Bledu, Slovenija. Tema kongresa je bila "Uspeh u digitalnoj eri - Kvalitet kao ključni faktor" ("Success in the Digital Era - Quality as a Key Driver"). Kongres je uspešno organizovan uz svestranu podršku EOQ nacionalnog predstavnika iz Slovenije - Slovenačko udruženje za kvalitet i izvrsnost (SZKO).

  Kongresu je prisustvovao i Predsednik Udruženja za menadžment kvalitetom i poslovnu izvrsnost Srbije gospodin Jovo Lojanica.

  Više o programu Kongresa može se videti OVDE.

  • , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  FSSC 22000 verzija 4.1 - Novine u zahtevima standarda, Septembar 2017. godine

  Dana 26.09.2017. godine, u prostorijama "Udruženje Milutin Milanković" u Beogradu, realizovana je obuka na temu "FSSC 22000 verzija 4.1 - Novine u zahtevima standarda". Obuci je prisustvovalo 28 učesnika iz 11 organizacija.

  • , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,