Udruženje SRMEK - Nacionalni predstavnik Srbije u EOQ

Dana 28.06.2019. godine je objavljena odluka da je Udruženje SRMEK imenovano u Evropsku organizaciju za kvalitet (EOQ) kao zvanični Nacionalni predstavnik Srbije (National Representative of Serbia).

Pregled Nacionalnih predstavnika u EOQ organizaciji možete videti OVDE


NAGRADA ZA KVALITET INOVACIJE

NAGRADA ZA KVALITET INOVACIJE je godišnje, međunarodno takmičenje koje je ustanovila Finska asocijacija za kvalitet (Finnish Quality Association) 2007. godine. Za cilj ima da podstakne kompanije i organizacije iz različitih industrijskih/uslužnih sektora na inovativnost i razvijanje proizvoda, procesa… koji doprinose konkurentnosti, kvalitetu života, dobrobiti korisnika i društva zemalja učesnica.

Udruženje za menadžment kvalitetom i poslovnu izvrsnost Srbije – SRMEK postalo je deo takmičenja, zajedno sa drugim organizacijama koje promovišu kvalitet, inovativnost i izuzetnost, koje omogućava inovatorima da:

 • dobiju profesionalnu i nezavisnu ocenu svojih inovacija;
 • uporede svoje inovacije sa drugima kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou;
 • povećaju vidljivost svojih inovacija;
 • ostvare međunarodno priznanje za svoje inovacije.


Više informacija o Nagradi za kvalitet inovacije možete pronaći OVDE


64. EOQ kongres kvaliteta, 18-19.6.2020. godine u Beogradu


Posle skoro 50 godina u Beogradu će se 2020. godine održati 64. EOQ kongres kvaliteta – odlučio je EOQ bord direktora.

Organizator 64. kongresa je profesionalno Udruženje za menadžment kvalitetom i poslovnu izvrsnost Srbije - Udruženje SRMEK.


EOQ (European Organization for Quality)- Evropska organizacija za kvalitet (osnovana 1956. godine u Briselu) je krovna organizacija u Evropi zadužena za obrazovanje stručnjaka u privredi za oblasti kvaliteta, životne sredine, bezbednosti zdravlja, bezbednosti hrane, socijalne odgovornosti, antikorupcije i mnogih drugih.

Udruženje za menadžment kvalitetom i poslovnu izvrsnost Srbije – Udruženje SRMEK je osnovano 1997. godine sa istim ciljevima kao EOQ (i EFQM) i nacionalni je predstavnik Republike Srbije u obe Evropske organizacije iz Brisela.

Prema izjavi Dr Jova Lojanice planira se učešće stručnjaka iz više od 50 država Evrope i sveta, sa 600 i više učesnika.

To će biti izuzetna šansa da se u Beogradu okupe najveći autoriteti iz Evrope, Japana, USA u drugih zemalja i iznesu svoja iskustva i najnovija saznanja iz ovih oblasti pred našim stručnjacima.

U predstojećem periodu izvešćemo izuzetno opsežne pripreme, uključiti domaće stručnjake i firme kao i stručnjake i organizacije iz celog sveta.

Kao naš veliki izazov Beograd i Srbija će 2 dana u 2020. godini biti centar sveta za oblast menadžmenta kvalitetom i poslovnu izvrsnost.63. EOQ kongres kvaliteta - Lisabon 2019. godine

Evropska organizacija za kvalitet (European Organization for Quality - EOQ) organizuje 63 kongres kvaliteta (European Quality Congress)

Datum: 23-24 oktobar 2019. godine

Mesto: Lisabon, Portugalija

Više informacija na: https://eoqcongress2019.apq.pt/Osnivanje Udruženja SRMEK

Delujući na ostvarenju vizije osnivača dana 28.11.1997. godine je osnovano Udruženje menadžera kvaliteta Jugoslavije - YUMEK. U toku 20 godina postojanja udruženje je postiglo značajne rezultate na polju obučavanja menadžera i auditora kvaliteta na nivou Republike Srbije (prethodno SR Jugoslavije) i na evropskom nivou (ukupno 160 učesnika) - zajedno sa OVQ (Austrian Association for Quality Assurance), kasnije Quality Austria iz Beča kao članicama EOQ (The European Organization for Quality).

U cilju čvršćeg povezivanja sa EOQ (The European Organization for Quality), EFQM (European Foundation for Quality Management) i drugim važnim organizacijama i partnerima, izvršeno je unapređenje dosadašnjeg statuta i promena naziva udruženja u "UDRUŽENJE ZA MENADŽMENT KVALITETOM I POSLOVNOM IZVRSNOŠĆU SRBIJE" - skraćeno "Udruženje SRMEK".

O Udruženju SRMEK

Udruženje za menadžment kvalitetom i poslovnom izvrsnošću Srbije - Udruženje SRMEK je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano radi delovanja u oblasti međunarodnih standarda za sisteme upravljanja kvalitetom, životnom sredinom, bezbednošću na radu, bezbednošću hrane, informatikom, poslovnom izvrsnošću i drugim, u svim privrednim sektorima i na svim nivoima u Republici Srbiji.

Misija Udruženja

Stvaranje društva u kojem se primenjuju najbolje dokazane poslovne prakse.

Vizija Udruženja

Povezivanjem svih učesnika iz oblasti nauke, teorije i prakse obezbedili bi se uslovi za preuzimanje i primenu najboljih dostignuća u Republici Srbiji. Povezivanje udruženja sa sličnim organizacijama iz Evrope, kao što su EOQ (European Organization for Quality) i EFQM (European Foundation for Quality Management) i sveta obezbediće se uslovi za preuzimanje i primenu najboljih dostignuća iz sveta.

Ciljevi Udruženja

Ciljevi Udruženja su: izučavanje, unapređenje i primena teorije, prakse i kulture upravljanja kvalitetom, bezbednošću na radu, bezbednošću hrane, životnom sredinom, informatikom i drugim sistemima koji pomažu efikasnosti rada; edukacija omladine i odraslih na efikasnijem menadžmentu, podizanju konkurentnosti, rad na dostizanju poslovne izvrsnosti, smanjenju troškova i očuvanju prirodnih resursa.

Radi ostvarivanja svojih ciljeva Udruženje:

 1. samo ili u zajednici sa drugim organizacijama organizuje seminare, savetovanja, stručne skupove i druge oblike edukacije za sisteme upravljanja i poslovne izvrsnosti;
 2. prikuplja i obrađuje naučnu i stručnu literaturu u oblasti kvaliteta, bezbednosti, zaštite životne sredine i održivog razvoja;
 3. objavljuje knjige i druge publikacije o pitanjima koja se odnose na unapređenje kvaliteta, bezbednosti na radu, zaštite životne sredine, u skladu sa zakonima i naprednom praksom;
 4. organizuje specijaliste i druge stručnjake za rad na edukaciji, auditiranju i ocenjivanju u oblasti unapređenja kvaliteta, bezbednosti na radu, bezbednosti hrane, informatike, zaštite životne sredine;
 5. sarađuje sa univerzitetima, školama, stručnim udruženjima i drugim organizacijama i pojedincima u zemlji i inostranstvu koji se bave ovim oblastima;
 6. organizuje ocenjivanje organizacija i njihovu promociju preko medija i dodelom adekvatnih priznanja;
 7. organizuje dodelu znaka "Proizvedeno u Srbiji" prema kriterijumima.

Podrška radu Udruženja

Potrebu da Republika Srbija ima punopravnog nacionalnog predstavnika u Evropskoj organizaciji za kvalitet (EOQ) podržava MINISTARSTVO PRIVREDE VLADE REPUBLIKE SRBIJE kao i PRIVREDNA KOMORA SRBIJE. Predsednik PKS, gospodin Marko Čadež, u svom pismu podržava aktivnost udruženja na promovisanju kvaliteta i poslovne izvrsnosti.

Pismo podrške upućeno od strane PRIVREDNE KOMORE SRBIJE možete u potpunosti pročitati OVDE


Srpsko udruženje menadžera kvalitetom - član Evropske fondacije

Udruženje za menadžment kvalitetom i poslovnu izvrsnost Srbije (SRMEK) predstavnik je Evropske fondacije za menadžment kvalitetom (EFQM) u Srbiji, čime domaće firme, institucije i pojedinci dobijaju pristup znanju najboljih menadžera na svetu. Uvid u listu svih predstavnika EFQM-a može se videti OVDE